I. Murat Dönemi (1362-1389)

I. Murat Dönemi (1362-1389)

14 Eylül 2016

1534 Okunma

Osmanlı Devletinin üçüncü padişahı olan I. Muratın dönemini Film720p.com ailesi olarak derleyip siz Tarih severlere sunmaktayız.

I. Murad, Murad Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar , Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahıdır. Babası Orhan Gazi, annesi ise Nilüfer Hatun'dur. Babası Orhan Gazi döneminde 95.000 km² olan devlet toprakları onun döneminde yaklaşık 500.000 km² kadar yaptığı seferlerle genişlemiştir.

Hükümdar, bey anlamına gelen hüdavendigâr unvanı kendisine verilmiştir. Tuğrası ise Sultan Murad bin Orhan olarak istiflenmiştir. Bazı kitabelerde Melikû'l-Âdil İl Gazi es-Sultan Giyâsû'd-Dünya ve'd-Din şanı ile anılmaktadır. Adına kesilmiş olan gümüş ve bakır sikkelerde ve bazı diğer kitabelerde Murad bin Orhan el-Melik, el-Adil, es Sultanü'l Gaalib ad ve unvanları kullanılmıştır. Bazı kaynaklara göre, bu Osmanlıların İlhanlılara karşı olan bağımlılığının sona erdiğinin bir göstergesidir. Böylece Sultan unvanı ilk kez I. Murad zamanında kullanılmıştır. Batı kaynaklarındada Amourad I olarak telafuz edilmektedir.

Şehzadeliği döneminde Edirne'yi alarak Balkanlara geçmiştir ve Balkanlarda oldukça seri zaferlerle fetihler yapmaya başlayarak Osmanlı Devleti'nin sınırlarını çok hızlı bir şekilde genişletmiştir. Kırkı aşkın savaşı yönettiği ve hiç yenilmediği çeşitli kaynaklarda söylenmektedir. Ayrıca her savaşta bizzat ordusunun önünde savaşa katılmıştır. I. Kosova Savaşı'ndan sonra savaş alanını gezerken bir Sırp askeri olan Milos Obilic tarafından hançerlenerek şehid edilmiştir.
  • Beğen
    2
  Yorum Alanı 1 Yorum Yapılmış
Misafir
Captcha
Avatar
Üye
  tameraktas 14 Eylül 2016, Çarşamba
Osmanlı Padişahlarının hayatlarını aktarmanızı bekliyor bu paylaşımlarınızdan memnuniyet duyuyoruz. Teşekkürler.